Office

Archidentity

Status

Under Construction

Client

Private

Location

Dubai, UAE

Year

2015

Area

702 sqm

YA House

YA House was designed for an Emirati single family in Dubai, U.A.E. It is located on a normative flat site of about 1372.82 sqm. The site is boarded with two neighbouring plots and two roads, one the front and the other on side.

Family Homes, Residence, Single Family Home

The analysis of the site and an understanding of the social and cultural characteristics of the Emirati home sheds light on privacy, size of site in relation to programmatic requirements, road noise & site access, circulation and threshold between public and private zones of the villa as the major constraints & opportunities. The Emirati home is divided into 3 main components, the main house, the majilis & the service block. These component can either be attached or detached depending on plot size & client's preference.

The client's principal goal was to have a modern house that is designed for transparency & natural light as a key character to accentuate connectivity between indoor and outdoor spaces. Therefore it was important to provide as much glazing and outdoor connection as possible where needed, while blocking out the solar heat gain on the south façade. In order to resolve the issue of privacy, public zones are separated from private zones of the villa with a threshold that blocks and blurs the boundaries between the two programmatic components.

All Projects

FAMILY HOMES

Approach

The public and semi private spaced of YA house were organized into two programmatic volumes which are arranged opposite each other and separated by the living zone that acts as a visual & physical connector between the front garden and the quieter back garden. A stone wall acts as a physical divider between the public zone ( the majilis) and the semi private zones of the house. A hole within the wall houses a spout that replenishes water to the water feature which stretches from the family parking/garage to the pivot doors at the entrance to the house.

The open plan family social space containing the living room, dining and kitchen is bounded on the left by the guestroom and on the left by the kids playroom and the study. The spatial and visual continuity between the exterior gardens and the living room responds to the climate of the UAE, by being located between the east & west axis. This maximizes morning & evening light, while also allowing for cross ventilation. The windows/doors can be opened thus allowing the living room to be an extension of the swimming pool deck and garden at the front.

The majilis, containing the formal living and dining, has a separate entry, from the street, for the guest and a private entry from within the house, directly from the living room. The majilis seats within a water feature that is also supplied by the same spout within the dividing wall.

The first floor contains three kids bedrooms, a mini movie room and the master bedroom. All bedrooms mainly face east to take advantage of the morning light. The movie room protrude and announces itself on the façade as a chamfered wooden box.

Roles & Softwares